Keldonk in 2023

Hoog water

Geen witte maar natte kerst, ook Keldonk had te maken met wateroverlast. Al bleef het op de meeste plaatsen beperkt met ondergelopen weilanden en kelders en wegen die hier en daar op een beekje leken. Het levert dan toch wel wat mooie plaatjes op. Op naar het nieuwe jaar!

Hoog water

Kerstconcert met Bel Canto

Eerste kerstdag na de kerkdienst gaf Bel Canto hun traditionele kerstconcert. ieder jaar weet Bel Canto de mensen te beroeren met een mooie variatie van kerstliederen. Elk jaar vragen zij aandacht voor een goed doel en deze keer verteld Roos wat dat is. Dat het concert goed aanslaat is elke keer weer te zien door de volle banken in de kerk.

Kerstconcert Bel Canto

Kerst middag in ’t Span

Terug in de tijd met de liedjes en sketches van weleer. Op uitnodiging van Zorg en Welzijn kwam de muziekgroep Witte Gè Da Nog uit Vorstenbosch naar ’t Span om de kerst middag op te luisteren. Zorg en Welzijn zorgde er weer voor dat de aanwezigen er zichtbaar van genoten, een mooie aanloop richting kerst.

Kerst middag in ’t Span

Opening nieuwe stal Trentmilk

Op de Trentweg is de buurt uitgenodigd voor een rondleiding in de nieuwe stal van Trentmilk VOF. Jos Rijkers en Daan Ketelaars (beide koeienboer in hart en nieren) zijn een samenwerking aangegaan wat resulteerde in de bouw van een nieuwe stal. Zaterdag 9 december kregen de genodigde uitleg over hoe e.e.a. in zijn werk gaat in de moderne stal waar binnenkort bijna 200 koeien in zullen staan.

Daan Ketelaars en Jos Rijkers van Trentmilk

BBB speelt in Beek en Donk

Het is Sint niet ontgaan, de muzikale kwaliteiten van Bende Bé de Band tijdens de intocht in Keldonk op 26 november. Op zijn verzoek is BBB naar Beek en Donk gekomen om Sinterklaas muzikaal te begeleiden tijdens zijn bezoek aan de middag van Kansplus.

BBB bij Kansplus Beek en Donk

Sint bezoekt Keldonk

Het was weer gezellig druk in de straten in Keldonk op 26 november, vele kinderen stonden met hun ouders, opa’s en oma’s of verzorgende langs de weg om Sinterklaas te verwelkomen. Begeleid door zijn Pieten maakte Sint een wandeling door het dorp om daarna in ’t Span met de kinderen samen te zijn om ze persoonlijk een hand te geven en natuurlijk ook wat heerlijke pepernoten.

Sint en zijn Pieten in Keldonk

Chocolade workshop

Susanne van Heugten en Bert van Dijk, beide gepassioneerd van chocolade, de een werkzaam bij een bakker alwaar heerlijke chocolade taarten en dergelijke gemaakt worden en de ander gepensioneerd product ontwikkelaar bij de Mars vonden elkaar om in ’t Span op 16 november een workshop te geven. Wij van het Keldonks Journaal gingen maar eens proeven.

Chocolade workshop

Keldonk bij talkshow OP1

De dorpsraad van keldonk was met een aantal inwoners uitgenodigd om een opname van de talkshow OP1 bij te wonen. Samen met nog andere inwoners van Boerdonk en Handel werden ze op 6 novenmber opgehaald om naar Hilversum af te reizen. Tijdens de uitzending kon er vragen gesteld worden aan de politieke tafelgasten waaronder Caroline van der Plas van BBB en Henri Bontenbal van het CDA.

Met dank aan WNL en NPO voor het beeldmateriaal.

Openbare dorpsraad vergadering

Het thema van de vergadering is: voorbereiding structuurvisie en Centrumplan Keldonk.
Dit is een samenvatting van de vergadering van 1 november.

Dorpsraad vergadering

Halloween

Halloween, na carnaval het leukste verkleedfeest waarbij je je angsten opzij moet zetten om de lekkerste snoepjes te bemachtigen. De kinderen gingen op 27 oktober toen het eenmaal donker was verkleed en geschminkt door Keldonk. Stichting Keldonks Belang had er weer een leuk feest van gemaakt.

Halloween

Oktoberfest

Stichting Attractief Keldonk organiseerde een nieuw evenement, het Oktoberfest op 23 oktober in een feesttent op de parkeerplaats van eetcafé de sluis.

Wegrestaurant De Sluis gesloten

Het stond bekent als het restaurant met de grootste gehaktballen maar na 19 jaar gerund te zijn door Ronald Cremers gaat wegrestaurant De Sluis sluiten.
Door allerlei plannen van Rijkswaterstaat is een toekomst niet zeker voor het restaurant en gaat Ronald wat anders doen. Donderdag 31 augustus was de laatste dag dat hij voor veel van zijn trouwe gasten een maaltijd klaar maakte. Veel aandacht is er de afgelopen tijd in de media geweest voor het sluiten van De Sluis. Op de laatste avond met familie, personeel en gasten was het nog lang gezellig.

Wegrestaurant De Sluis

Korfbalpaal in speeltuin Klaverweide

Je speelt graag korfbal met je vriendinnen maar er is geen korfbalpaal in de buurt. Nou dan stuur ik wel een brief naar de burgemeester zei Eva. En zo kwam er zo’n paal in de speeltuin aan de Klaverweide. Wethouder van Burgsteden nam de paal op dinsdag 22 augustus samen met Eva en haar vriendinnen in gebruik.

Eva vraagt burgemeester korfbalpaal

Ondernemersvereniging bij Oerlemans Repro Centre OPACKGROUP

In 2014 maakte het Keldonks Journaal al een reportage over het bedrijf van Joan Hanegraaf wat toen nog Oerlemans Plastics was en nu OPACKGROUP.
Eind 2022 bracht de ondernemersvereniging een bezoek aan het bedrijf en naar aanleiding van het interview dat we onlangs hadden met Joan Hanegraaf, nu dus de beelden van die rondleiding.

Ondernemersvereniging bij ORC

Interview met Joan Hanegraaf

In 2014 had het Keldonks Journaal een interview met Joan Hanegraaf en een rondleiding door een van zijn bedrijven. Inmiddels is het bedrijf flink gegroeid en is Joan dit jaar onderscheiden en mag zich Officier in de Orde van Oranje Nassau noemen. Reden voor ons om nog eens op de koffie te gaan bij Joan.

Joan Hanegraaf

Ans van der Linden exposeert in Simeonshof

Ans zit zelden stil, en als dat toch zo is dan zijn haar handen bezig met rustgevend werk. Creatief werk en inmiddels heeft ze zoveel mandala’s gehaakt en dot-paintings geschilderd dat ze daarom een uitnodiging kreeg om haar werk te exposeren in Simeonshof. Al haar werk is te koop. De volledige verkoopprijs gaat naar het Ronald McDonald Kinderfonds.

Ans van der Linden exposeert haar mandala’s en dot-paintings

Met de bakker de lucht in

Na een moeilijke periode waarin Antoine en Marga van de Rakt met lichamelijke problemen zaten en ze hun bakkerij niet op de juiste manier konden runnen kregen ze van alle kanten hulp. Om hun dankbaarheid te tonen mochten degene die hen zo behulpzaam zijn geweest mee met een luchtballon. Na diverse keren uitstel was het op 13 juli eindelijk zover en kon er met twee luchtballonnen het luchtruim gekozen worden.

Met de bakker de lucht in

Reanimatie cursus in ’t Span

Een paar uurtjes geven red een leven, dit is de slogan van Hans Adriaanse die op 13 juli de laatste cursus reanimatie en AED gaf. 64 personen voor in totaal vier herhalingstrainingen en een basistraining hadden zich dit jaar opgegeven.

Reanimatie cursus

Afscheid van groep 8

15 kinderen namen donderdag 13 juli afscheid van de Anthoniusschool. Ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s waren er getuigen van hoe ze via een buikschuifbaan door juffrouw Linda uitgeleide werden gedaan en ze veel succes wenste op hun nieuwe school.

Groep acht verlaat school

BBB op Ameland

Bende Bède Band had een muzikaal uitstapje naar Ameland, daar speelde ze op het festival Muzikaal Bootwatere op 17 juni. Een dag eerder bezochten ze het strand van Ameland waar een reddingboot “gelanceerd” werd met behulp van paarden.

bootwatere Ameland

Nieuw kruis en beeld op de Calvari berg

Het kruis met beeld op de Calvari berg is na 19 jaar vervangen op 10 juni. Toen het geplaatst werd bleek het al wat scheurtjes te hebben zodat er door de jaren heen vocht naar binnen kon komen wat de binnenste constructie aantastte en ook het kruis zelf heeft inmiddels zijn beste tijd gehad. Het is nu dus vervangen door een beeld wat al bijna even lang als het verwijderde beeld in eigendom van de parochie is en opgeslagen stond in het verwarmingshok van de kerk. Dit beeld hebben ze als vervanging gekregen toen bleek dat het eerste beeld beschadigd was. Men liet het eerste beeld toch maar staan, vervangen kan altijd nog was toen de gedachte. Het nieuwe beeld bleek ook wat mankementen te hebben maar dat werd door o.a. Gerard van Berlo en Ad Jansen vakkundig gerepareerd. Nu staat er een nieuw kruis dat gemaakt is door Jos Verbrugge met beeld op de Calvari berg. De werkzaamheden werden gedaan door Toon en André van der Heijden, Gust Jansen, Jos Verbrugge en Gerard van Berlo.

Kruis met beeld vervangen

Diploma’s oppascursus

In ’t Span werden op 5 juni de diploma’s uitgereikt van de oppascursus die door Zorg & Welzijn werd georganiseerd.

Klapstoelconcert met OBK

Het was een mooie muzikale, zonovergoten ochtend met Muziekvereniging OBK op 4 juni bij Korenmolen de Hoop. De slagwerkgroep, harmonieorkest en de Durdauwers gaven een klapstoelconcert waarbij de gasten zelf voor een zitplaats moesten zorgen.

Klapstoelconcert OBK

Mom’s Night Out 2023

Voor Zorg en Welzijn Keldonk organiseerde Ivon Kuijpers en Ine Kuijpers Mom’s Night Out 2023, een avond voor vrouwen die het afgelopen jaar moeder geworden zijn. kennis maken met elkaar, praten over het moederschap en hoe zij het ervaren en nog veel meer. Maar ook creatief bezig zijn, er werd een groeilat gemaakt want er is niets mooiers om de groei van je eigen kind te volgen en dit dan ook zichtbaar te maken.

Mom’s Nihght Out 2023

De bloembakken hangen weer

VCK heeft de bloemetjes weer buiten gezet. Op 10 mei kwamen de dames en heren vrijwilligers bij Laurens Verbakel in de kas bijeen om veel bakken te voorzien van wat zomergoed in diverse mooie kleuren die dan een week later in de lantaarnpalen gehangen werden. En als we dan door de straat gaan met al die mooie bloemen zeggen we het maar weer, “wat hebben we een mooi dorp”!

Bloembakken vullen

Open Molendag met oldtimers

Niet alleen de Keldonkse molen stond tijdens de 50e Nationale Molendag op 13 en 14 mei in de belangstelling, ook een mooie collectie oldtimers was te bewonderen.

Nationale Molendag Korenmolen De Hoop

Welkom in Keldonk voor pasgeborene

Zoals nieuwe inwoners verwelkomt worden in Keldonk kunnen de ouders van pasgeborene ook een bezoekje verwachten van leden van de werkgroep Welkom in Keldonk. Dit is een nieuw initiatief van de dorpsraad en Guus was de eerste die een koffertje ontving met daarin een leuk presentje.

Koningsdag met SKB

Met versierde fietsen in optocht door de straten van Keldonk en leuke spelletjes op het sportpark, dit zijn de ingrediënten die SKB jaarlijks organiseert. De kinderen genoten volop tijdens deze mooie dag, het was dan ook een geslaagde Koningsdag 2023!

Nieuwe hesjes voor VCK

Veiligheid staat voorop en daarom is het een noodzaak om goed zichtbaar te zijn tijdens de klussen die de mannen van de vrijwilligers centrale doen. Daar is VCK zich ook van bewust. Daarom werden de leden van VCK in nieuwe veiligheidshesjes gestoken wat mogelijk werd gemaakt door BJC Tools.

Vrijwilligers van VCK

Brandweer wedstrijd in de Dieperskant

Om een brand op de juiste manier te blussen moet de brandweer regelmatig oefenen en dit dan zo realistisch mogelijk. De voormalige boerderij van Claassen aan de Dieperskant in Keldonk leende zich hier wel voor. Op zaterdag 22 april werd er hier dan ook een wedstrijd georganiseerd met korpsen uit de regio. Martijn Jans, commandant van de Erpse brandweer, verteld aan het Keldonks Journaal hoe dat zo in zijn werk gaat.

Brandweerwedstrijd

Lintjesregen in Keldonk

Vijf inwoners van Keldonk mochten op 25 april een koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester van Rooij. Rita Hanegraaf, Rien van den Boom, Gerard van Berlo en Toon Vissers werden benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau en Wim Verbeek is vanaf nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Lintjesregen Keldonk

Feestavond voor gedecoreerde en ontvangers van een Verdienstelijke Paplippel

Met het pas verworven lintje stonden de op een dag eerder gedecoreerde samen met nog meer Keldonkenaren die ooit een koninklijke onderscheiding of een Verdiensteklijke Paplippel kregen bij de molen voor een serenade. Daarna werd er binnen genoten van een mooie feestavond.

Opschoondag komborden

Wekelijks zijn ze wel ergens in Keldonk te vinden met hun gereedschap, de mannen van de vrijwilligerscentrale van keldonk. Vaak zijn bezig met het onderhouden van de groenperken maar op 18 maart werden de komborden ontdaan van al het vuil, ook de container in de Pastoor Bogaertsstraat werd grondig onder handen genomen. Keldonk is weer een stukje schoner, bedankt vrijwilligers!

Keldonks Journaal van 1991

Op 17 maart kon men nog eenmaal genieten van een oud journaal na het eetpunt en ook nog in de avond.

Heel Keldonk Kookt

Dankzij NL Doet kon Zorg en Welzijn “Heel Keldonk Kookt” organiseren waarbij ruim 100 deelnemers mochten genieten van de kookkunsten van gastheren/vrouwen uit Keldonk. Op vrijdag 10 maart op 6 en zaterdag 11 maart op diverse adressen, mocht men aanschuiven voor een heerlijke maaltijd. Eens met een ander aan tafel en elkaar dan ook eens van een andere kant leren kennen is de gedachte hierachter. Het werd als zeer gezellig ervaren (en lekker).

Heel Keldonk kookt

Nagenieten van een mooi carnaval 2023

Het is inmiddels weer voorbij maar carnaval in Keldonk was weer als vanouds. Met op vrijdag schoolcarnaval en de jeugdoptocht met jeugdprins Daan en jeugdprinses Ilse voorop (de grote prins mocht ook meedoen). Op vrijdagavond was er de officiële aftrap met het hijsen van de vlag waarna later die avond het “Pilske Veuraf” begon. De “Ouwe Meuk” kon na lange tijd weer hun avond organiseren en dat was een geweldig evenement geworden met volop entertainment. De zaterdag stond in het teken van de optocht, een mooie stoet met deelnemers uit Keldonk met leuke creaties maar ook van buiten het dorp. En eindelijk ook weer terug op zondag, de Babbelmorgen. Menige hebben weer wat moois laten zien en horen en een van de hoogtepunten was toch wel de Verdienstelijke Paplippel. Die eer is dit jaar Mike van den Biggelaar toegevallen. Carnaval 2023 is zoals de Paplippels zelf zeggen, een groot feest geweest!

Carnaval in Keldonk 2023

Annie en Martien met paard en wagen uitgezwaaid

Annie en Martien fietste vele malen vanuit ’t lijnt naar de andere kant van het kanaal om b.v. vrijwilligers werk te gaan doen buiten hun dagelijkse werk om. maar nu is er een tijd gekomen dat dat niet meer hoeft, ze zijn verhuist naar een mooi huis midden in Keldonk. De buurt zwaaide de twee uit die met paard en wagen naar de “overkant” vertrokken.

BBB in de Efteling

Op zaterdag 4 februari trok Bende Bij De Bend richting Kaatsheuvel om daar te gaan spelen voor de bezoekers van de Efteling

Terugblik Jeugdprins en Jeugdprinses verkiezing en receptie Paplippels

Eindelijk was het weer zover, een vol en druk weekend voor de Paplippels. Het begon op vrijdagmiddag met de verkiezing van de Jeugdprins en Jeugdprinses die na een spannende strijd met diverse opdrachten en vragen werd gewonnen door Daan van den Biggelaar en Ilse Kuijpers. in de avond volgde de aflossing van de langstzittende Prins Fabian d’n Urste. Stefan en Mijke Jansen zijn het nieuwe Prinsenpaar van Paplippelland. Op zondag vond de receptie plaats en vele kwamen de nieuwe Jeugdprins en Jeugdprinses en het Prinsenpaar feliciteren.

Kerstboomverbranding

Het is al een lange traditie, de kerstboomverbranding in de eerste week van januari. Op het weiland langs Vakgarage van der Linden kon de jeugd tegen inlevering van een kerstboom een lotje krijgen waarmee een leuk prijsje te winnen viel. Onder toeziend oog van de brandweer werd de stapel kerstbomen in brand gezet.

Gouden bruidsparen en een diamanten paar in gesprek met Jan Coolen

Op 9 april 2022 maakte we een inhaalslag met het interviewen van de 50 en 60 jarige bruidsparen, dat deden we in de molen. Later dat jaar kwamen er nog jubilarissen bij en die hebben we op 4 januari uitgenodigd in de voetbalkantine van Keldonk. De koffie met wat lekkers stond klaar en de gezelligheid zat er meteen in. Het werd een leuk gesprek dat op vakkundige wijze geleid is door Jan Coolen.

Met dank aan RKVV Keldonk