Keldonk in 2022

Verspillingskastjes

Op de hoek Klaverweide en Kuilven en op het pleintje bij de kanaalgraver zijn er verspillingskastjes geplaatst, eerder gebeurde dit al bij ’t Span (zie hiervoor het eerdere item “Kerstmiddag in ’t Span”) . De kast in de Klaverweide word beheerd door Frans en Ria Kuijpers, in de Antoniusstraat dragen Martien en Annie Verbakel daar zorg voor.

Twee nieuwe verspillingskastjes

Oeganda-kerstavond

Tijdens het kerstconcert van Bel Canto konden Donna En Elke hun zegje doen over de wereldburgerstage die ze gaan doen in Oeganda. dit gebeurd in samenwerking met Stichting Global Exploration en het Zwijsen College. Dit kost veel geld wat ze voor een groot deel zelf betalen en dit bedrag proberen ze op te halen door middel van acties. Bel Canto heeft hun als goed doel gekozen en konden dankzij de collecte tijdens het kerstconcert een bedrag schenken van €494,-.
Woensdag 28 december organiseerde de dames een Oeganda-kerstavond bij de kerststal. Ondanks het slechte weer was de opkomst goed. Mede door diverse sponsoren en de aanwezigen was het een geslaagde avond.

Elke en Donna op wereldburgerstage

Kerstconcert Bel Canto

Traditie getrouw was er op eerste kerstdag het kerstconcert van Bel Canto. De kerk was goed gevuld met meer dan alleen Keldonkse mensen en dat gaf wel aan dat het koor een goede bekendheid geniet in de omgeving. Diverse gastoptredens waren er en Margret Jansen werd verrast met een mooie bos bloemen vanwege haar jubileum. Elk jaar steunt Bel Canto een goed doel en dit jaar is het voor de wereldburgerstage van Donna Wittebol en Elke van den Biggelaar. Hiermee willen zij een steentje bijdragen aan het bouwen van een beter onderwijssysteem en leefomstandigheden in Oeganda. Tijdens het concert vertellen zij hier meer over.

kerstconcert Bel Canto

Jolanda van Gerwe over Join Us in Koffietijd op RTL4

Join Us is een stichting om eenzaamheid onder jongeren tegen te gaan en is opgericht door Jolanda van Gerwe. Dat deze organisatie goed werk verricht en in steeds meer gemeentes locaties heeft werd wel duidelijk in een uitzending van Koffietijd op RTL4 op 19 december. Jolanda was daar met Irene Moors , die als ambassadeur verbonden is aan Join Us, om te praten over eenzaamheid onder jongeren.
Join Us word ondersteund door de Postcode loterij en heeft een gift gekregen van maar liefst 500.000 euro!

Jolanda van Gerwe met Irene Moors In Koffitijd op RTL4

Kerstmiddag in ’t Span

Het werd aangekondigd als “een gezellige middag vol verhalen” en dat werd het ook. Op uitnodiging van Zorg en Welzijn was Frans van de Pas te gast in ’t Span op zaterdag 17 december. Na lange tijd was het weer mogelijk om een kerstmiddag te organiseren en men genoot er volop van. Ook was er de onthulling van het verspillingskastje dat voor bij ’t Span staat en is gemaakt door Harrie van den Biggelaar.

kerstmiddag in ’t Span met Frans van de Pas

Nieuwe vlaggenmast met kerstverlichting

Een mast met 8000 ledlichtjes zorgt sinds kort voor een gezellige kerstsfeer bij de kerk. Dankzij VCK, de vrijwilligers centrale Keldonk, is dit tot stand gekomen. Zij onderhouden het openbare groen in Keldonk en krijgen daar van de gemeente een vergoeding voor. Dat geld hebben zij geschonken aan de dorpsraad en die heeft het gebruikt voor de aanschaf van de nieuwe vlaggenmast met de kerstverlichting. Het plaatsen van de mast is ook weer gedaan door de nodige vrijwilligers. Lees hier meer over op: https://keldonk.nl/keldonkse-vrijwilligers-laten-keldonk-stralen.

Vrijwilligers van Keldonk

Annie Vervoort wint foto wedstrijd

Fotograferen is een grote hobby van Annie Vervoort en als Omroep Meierij een fotowedstrijd uitschrijft ter gelegenheid van het vijf jarig bestaan van Meierijstad weet ze meteen welke foto ze in zal zenden. Dertien mooiste foto’s zijn uitverkoren om in een verjaardagskalender te komen, maar een kan er maar de cover sieren. En dat is de foto van Annie, een mooi plaatje van de molen in Keldonk met een prachtige zonsondergang. Zondag 11 december was de onthulling en bekendmaking van de winnende foto tijdens een live uitzending op de radio van Omroep Meierij.

Camera: Tiny Vervoort

Marielle Jans rijdt de Megarun

De Megarun is een zogenaamde roadtrip in een oude auto door Europa waarbij het niet gaat om winnen maar voor beleving en plezier maken. Genieten van mooie routes door de mooiste plekjes van verschillende landen en daarna op de camping lekker ontspannen of mee doen met de feestavond met diverse artiesten. Marielle Jans en haar vriendin Silvia van Kaathoven deden mee met de editie van 2022 en verteld vol enthousiasme over hun belevenissen tijdens hun deelname met een oude Jaguar in juni van dit jaar.

Sinterklaas in Keldonk

Het zijn drukke tijden voor Sinterklaas, hij is al even in het land en kon eindelijk op 20 november een bezoek brengen aan Keldonk tot grote vreugde van de kinderen. Na een rondrit in de huifkar konden de kinderen Sint persoonlijk ontmoeten op het schoolplein.

Sinterklaas met zijn Pieten

Antonet van de Bogaard over het Vicki Brownhuis

Op 5 oktober was er tijdens een bijeenkomst van Vrouwen van Nu een lezing over het Vicki Brownhuis, centrum voor leven met en na kanker. Antonet van de Bogaard en Barbara van der Meulen verzorgde deze lezing waarbij wel opviel dat Antonet hiermee een doel heeft gevonden waarbij zij zich met veel passie kan bezig houden. Zij wil graag haar verhaal vertellen over dit huis dat veel kan betekenen voor mensen met kanker en die daar bij betrokken zijn zoals naasten en mantelzorgers. Via o.a. de Erpse krant en het Keldonks Journaal wil zij hier meer ruchtbaarheid aangeven. Verder is het zeker belangrijk te vermelden dat als men meer wil weten er op de website https://www.vickibrownhuis.nl/ volop informatie is te vinden. Ook kan daar een gift gedaan worden want financiële steun kunnen ze volop gebruiken, bij Antonet kan men lege inkt cartridges inleveren.

Antonet van de Bogaard

Donatie aan dorpsraden Erp, Keldonk en Boerdonk

Party Events kon dit jaar weer een weekend organiseren met op zaterdag Harmony Of Hardcore en op zondag 7th Sunday. Team sfeerbeheer dat bestaat uit een 50-tal vrijwilligers mocht dit jaar een goed doel uitzoeken om namens Party Events een mooi bedrag te schenken en dat ging naar de drie dorpsraden van Erp, Keldonk en Boerdonk. De voorzitters mochten uit handen van Ton van Nuland en Maikel van der Ley op 18 november een check van 5000 euro in ontvangst nemen.

Halloween in Keldonk

Ook Keldonk viert Halloween, lekker griezelen en genieten van het vele snoepgoed dat de kinderen kregen onderweg als ze door het het dorp liepen wat op veel plekken mooi versierd was. In de achtertuin van de pastorie was heel veel moeite gedaan om er iets bijzonders van te maken.

Nieuwe naam Vrouwen van Nu

Na ruim 7 jaar Vrouwen van Nu werd op 13 oktober de nieuwe naam onthuld.

Kindervakantie week

Vrijdag 2 september vond de afsluiting plaats van de kindervakantieweek welke georganiseerd werd door Stichting Keldonks Belang. In die week gingen ze naar Bobbejaanland, was er een kienmiddag, bioscoopavond en de poppendokter met twee Jubilarissen. De afsluiting op vrijdagavond was met Keldonks Got Talent.

Antonet en Jan 40 jaar Poppendokter

Naar Ouwehands dierenpark

Een dagje uit naar Ouwehands dierenpark in Rhenen, Frans van den Acker maakte dit mogelijk voor diverse mensen uit keldonk.
Frans kon dit organiseren dankzij de stichting A-Wareness dat door zijn werkgever AB Texel Group en Royal A-ware is opgericht.
https://stichtinga-wareness.com/

Jubilarissen gemengd koor

Tijdens een feestavond van het gemengd koor op 4 juli werden 5 jubilarissen gehuldigd, te weten Annie van Asseldonk, Nelly Vissers, Trudy van de Meyde, Mirjam van Lankveld, Pieter Jansen.

Annie van Asseldonk, Nelly Vissers, Trudy van de Meyde, Mirjam van Lankveld, Pieter Jansen.

Koffieconcert BBB

Ter gelegenheid van het 25 bestaan van Bende Be De Bend gaf de blaaskapel een koffieconcert op 3 juli om dit heugelijk feit te vieren te samen met Bel Canto bij de Keldonkse molen.

Gouden Bruidsparen deel 1

De afgelopen jaren was het bijna niet mogelijk door de pandemie om de mensen die 50 jaar getrouwd waren te interviewen. Op uitnodiging van het Keldonks Journaal kwamen een tiental paren op 9 april naar de molen om dit in een gezellige sessie alsnog te doen. onder het genot van een kop koffie werden ze door onze gastpresentator Jan vd Vossenberg geïnterviewd. dit is deel 1 met de jubilarissen uit 2020.

Gouden bruidsparen deel 1

Gouden Bruidsparen deel 2

Het 2e gedeelte met de jubilarissen die in 2021 hun gouden huwelijk vierde.

Gouden bruidsparen deel 2

Diamanten paar Tielemans

Harry en Tonnie Tielemans waren in 2021 60 jaar getrouwd en konden dit met familie en bekenden gezellig vieren. Ook zij waren een van onze gasten in de molen en onder het genot van een kop koffie keken zij terug op die jaren en hoe gezellig het feest was dat ze in goede gezondheid mochten beleven.

Harry en Tonnie Tielemans

Open molen dag

De zon scheen heerlijk op 15 mei tijdens de nationale molendag 2022. Het publiek nam daarom de kans om eens een bezoek te brengen aan korenmolen De Hoop.
Het was er lekker druk en er was was veel te bekijken deze dag. ’s Morgens vroeg was er al begonnen met het bakken van pannenkoeken en dat bleef zo doorgaan tot laat in de middag. De oude tractoren kregen veel bekijks en de molenaars mochten veel vertellen over de molen, kortom een geslaagde dag.

Dorpsraad bedankt alle vrijwilligers

De fietsen netjes in lijn gestald voor de molen, dat betekend feest in de molen! De dorpsraad had haar vrijwilligers uitgenodigd om zo eens haar dankbaarheid uit te spreken. Veel vrijwilligers waren op de uitnodiging in gegaan en beleefde een leuke avond met gezellig “bij buurten” en een leuke kwis.

Vrijwilligersavond

Vrijheidsmaaltijd bij ’t Span

Op bevrijdingsdag, 5 mei, kon er genoten worden van een vrijheidsmaaltijd bij ’t Span. In alle kernen van Meierijstad vond dit plaats. Heerlijk zaten Kinderen samen met een aantal ouderen te genieten van broodjes en een vrijheidssoepje. Volgens Chef en kookboekenschrijver Nadia Zerouali die dit jaar het recept voor de Vrijheidssoep maakte is het een makkelijke en smaakvolle soep die perfect is om met anderen te delen en het gesprek over vrijheid op gang te brengen. 

Pieter Jansen ontvangt de Johannes Evangelist penning

Tijdens de hoogmis op 1e Paasdag 17 april werd Pieter Jansen in het zonnetje gezet omdat hij inmiddels al 51 jaar dirigent is van het dameskoor wat later het gemengd koor werd. Pieter kreeg uit handen van pater Geraldo van Buul de Johannes Evangelist penning met bij behorende speldje, dat is de penning van verdienste van het bisdom Den Bosch als gebaar van waardering voor al zijn werk voor de Antonius van Padua geloofsgemeenschap in Keldonk. Behalve dirigent, waar hij als 23 jarige tijdelijk voor gevraagd werd, is Pieter 28 jaar lid van de werkgroep Woord en Communieviering en verzorgd hij rondleidingen in de kerk voor communicanten en vormelingen. 32 jaar lang al verzorgd hij mede de avondwake, de carnavalsmis en is Pieter koster.

Jong Nederland bouwt wilgenhutten

Aan het begin van de Baars achter het kerkhof is door Jong Nederland Keldonk op 1 april een begin gemaakt van een natuurspeelplaats waar de kinderen kunnen bouwen met natuurlijke materialen. Dit om zo het buitenspelen te bevorderen. Er zijn in Keldonk meerdere locaties aangewezen in samenwerking met de gemeente waar in de toekomst dergelijke plekken komen.

Huldigingen bij Vrouwen Van Nu

Tijdens de jaarvergadering op 31 maart werden er maar liefst 8 jubilarissen gehuldigd waarvan een 50-jarig lid.

Hulpgoederen worden ingeladen

Na twee weken is er al zoveel ingezameld voor Oekraïne door Olena zodat de een vrachtwagen op 19 maart de eerste spullen kon ophalen.

Groot en klein helpt mee!

Ook cupcakeactie voor Olena

Overal komen spontaan acties voor Oekraïne, zo ook door een paar moeders en kinderen in Keldonk. De opbrengst gaat naar Olena die er voor zorgt dat het geld op de juiste plaats komt.

Liza, Fieke, Iris en Esmee maken cupcake’s

Inzamelactie voor Oekraïne

Olena is van Oekraïense afkomst en woont al zes jaar in Nederland en momenteel in Keldonk. In het gebied waar zij vandaan komt hebben de inwoners veel te lijden onder het oorlogsgeweld. Zij startte een inzamelingsactie voor de mensen daar of voor diegene die gevlucht zijn. Inwoners uit Keldonk konden zaterdag 5 februari spullen afgeven in de oude school waar Olena het met dank in ontvangst nam.

Terugblik op Carnaval

Er scheen een heerlijk zonnetje waardoor de aftrap van carnaval 2022 een extra feestelijke lading kreeg. Zaterdagochtend 27 februari mochten de Paplippels als vanouds om elf over elf het carnavalsfeest weer officieel openen. Prins Fabian d’n Urste en Prinses Marleen deden dit door het hijsen van de vlag waarna er geproost werd met een heerlijk “molenaardje”. Zaterdagmiddag was er een kindermatinee met optredens van een clown en natuurlijk Dance 2 Enjoy, Het hoogtepunt was wel de verkiezing van het nieuwe jeugdprinsenpaar.